Inspiration, toiler och material

inspirationscollage

Inspiration är något väldigt abstrakt. Kläder är något som är ganska konkret. I projektet där vi i sömnadstrean syr scenkläder till dansarna i RESiDANS så blir den kontrasten väldigt tydlig, fast på ett positivt och ganska spännande sätt. Hur förmedlar man känslan av fallet på det tyg man vill använda? Hur förklarar man tankegångar och associationsbanor som binder ihop föreställningens tema och frågeställningar med ett par plagg? Hur ska jag bäst omsätta dansarens rörelsemönster och uttryck i tyg?  Jag måste sy något som jag kan stå för samtidigt som dansaren som jag syr åt måste få kläder att trivas i. Dessutom så ska kläderna förmedla vissa teman och förhålla sig till ett par frågeställnigar. Det är en utmaning men mycket en trevlig sådan.

Just nu befinner jag mig i ett väldigt trevligt stadium i processen: Inspirationen är färdigbearbetad, plaggen är formgivna, toilerna är provade för första gången, materialet är införskaffat och det är bara att börja sy! Förarbete må vara både viktigt och roligt, men att sy är fantastiskt. Känslan kan jämföras med att stå framför en stor kakbuffe. Jag har allt jag behöver, det är bara att börja.

…men är det inte en gåta ändå, hur man kan ha så mycket tyg hemma men ändå aldrig precis rätt material för just det man ska sy?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s