Högtidsdräkt

moradräkt, bal
Moradräkter på vårbal.

Så här i slutet på terminen och arbetet med uppsatsen kan det vara bra med en paus och göra något som inte hör vardagen till. Varför inte gå på vårbal? Eftersom min fritid under våren gått åt till att sy en brudkläninng, haremsbyxor och lite annat så fanns inte tiden till att sy en ny balklänning till mig själv. Det hade varit roligt, men är som var ännu roligare är tillfällen att använda moradräkten. Frånsett att den ibland är väldigt varm och inte tål vatten särskilt väl så är den det ultimata plagget att ha på en bal. I dräkten ingår ju sköna skor, tröja, en lagom stor väska och dessutom behöver man inte fundera på vad man ska ha för frisyr. Perfekt.

Hur vanligt är det då att gå på bal i folkdräkt? Ärligt talat så vet jag inte och jag misstänker utan några som helst belägg att V-Dalas bal är en av de folkdräktstätare. Vi var tre stycken i moradräkt men jag såg också kullor från Leksand, Floda, Delsbo och en hel drös andra ställen och dessutom en handfull herrar i dräkt.

Majoriteten av balen hade dock inte dräkt på sig. Visst är det fint med frack men ganska tråkigt… roligare är då balklänningarna. Det var allt från Nintendo-prinsessan Zeldas utstyrsel till brudklänningsliknande skapelser, från 1700-talsinspirerade hemsydda kreationer till mer minimalistiska konfektionsklänningar. De flesta färger som jag någonsin hört namnet på (samt några till) fanns representerade i klänningsväg och jag kan inte låta bli att inspireras. Nu vill jag sy klänningar av alla sorter: knäppa, stilfulla, fula, experimentella, minimalistiska, expressionistiska. Kanske i vägverksorange med reflexdetaljer? Eller en studentbalsvänlig klänning i vaxduk och tyll? Kan man månne virka en balklänning? Borde jag istället vara seriös och sy en skogsgrön klänning med massa spännande draperingar?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s