Brudklänning

Brudklänning
Detalj av brudklänning. Foto: Emma Frost

När jag gick i gymnasiet så var vi ett gäng i klassen som mer eller mindre bodde ihop. En av tjejerna, My, sade någon dag att när hon skulle gifta sig någon gång i framtiden så ville hon att vi skulle spela på bröllopet och att jag skulle sy brudklänningen. En dag i somras när vi pratade i telefon så sade hon “vi måste prata om klänningen”. Hon hade förlovat sig!

Sagt och gjort, vi pratade klänning, mönster, tyg, material, skärningar, draperingar, storlek, mått och naturligtvis en massa annat. Nu är det så att My bor i Belgien och det där med provning och måttagning därför var något av ett problem. Ett par besök för inköp av material, mönster och toilleprovning blev det, i övrigt har jag fått gå på måtten när jag sytt. Ibland blir jag så lycklig över att man kan köpa färdiga mönster, att konstruera en brudklänning från grunden när bruden är i en annan del av Europa och inte kan prova hade inte varit det lättaste. Nu blev det istället ett mönster från Vogue som jag har förändrat både snitt- och storleksmässigt men som redan från början satt väldigt bra.

Det finns dock några aspekter att ta hänsyn till när det gäller mått: De förändras. En dag för en dryg månad sedan ringde My och inledde samtalet med “du… det är något som jag måste berätta som nog kommer påverka klänningen”. Hon hade precis fått reda på att hon var gravid, något som var väldigt efterlängtat. Faktum kvarstår dock att en graviditet kan förändra ens persons mått, så hur löser vi det? Svaret blev en bred V-formad snörning bak.

Nu är klänningen färdig, nedpackad och på väg söderut mot Belgien. Bröllopet står om en vecka och jag är otroligt nyfiken på hur det hela kommer bli. Hur mycket har Mys kropp förändrat sig? Jag har fått ganska fria händer och formgett rätt mycket själv så jag är väldigt spänd på att höra folks tankar kring den. Vad kommer brudgummen att tycka om klänningen? Vad kommer de andra bröllopsgästerna ha för kommentarer? Kommer jag behöva korta underkjolen? Kommer det regna? Sist men inte minst: Kommer jag hinna klart med klänningen som jag själv ska ha på mig?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s