Nyttosömmar vs. broderi

handsömnad, spilesøm
Spilesøm. Skiss: Emma Frost

Halva denna dag har jag ägnat åt 1800-talets folkliga sömnadstekniker på ett teoretiskt vis. Jag har läst, skrivit, studerat och funderat och det är så spännande; Att man med yttertyg, foder, nål och tråd kan skapa så otroligt många sorters sammanfogande sömmar med olika utseende, funktioner och egenskaper! Ett problem när man forskar kring sömmar är dock litteratur. Det mesta av vad som finns skrivet handlar nämligen om sånt som syns, nämligen broderitekniker. Jag har absolut ingenting emot broderier men jag kan inte låta bli att fundera på varför alla dessa böcker handlar om dekorationssömmar, om man inte kan några funktionssömmar så kan man ändå inte sy något att dekorera…
Jag har även ett annat problem inför uppsatsen, nämligen termer. Vissa sömmar har vedertagna namn, andra nämns aldrig och några nämns på många ställen men under väldigt många olika namn. En prickstickning vet de flesta inom sömnad vad det är, men vad kallas en prickstickning som växelvis sys på olika sidor av en annan, redan sydd söm? Jag har sett tekniken beskriven men aldrig ordentligt benämnd… och alla dessa typer av “sammanfogningsöm av yttertyg och foder i ett moment” som är snarlika men görs i vitt skilda material och miljöer. Min förhoppning är att ramla över någon gammal beskrivning av bygdeskräddare och deras hantverk, det finns så mycket att reda ut.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s